Historiek

Niet te verwarren met de Servische verzetsgroep van 1914.

Ontstaan

De Zwarte Hand was een Belgische verzetsgroep tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Klein-Brabant en de Rupelstreek. In totaal had de verzetsgroep 111 leden en was actief in de beginperiode van de Tweede Wereldoorlog (van juni 1940 tot 27 oktober 1941).

De verzetsbeweging werd al snel ontmaskerd door de Duitsers. In september-oktober 1941 worden alle leden aangehouden en naar Breendonk of Mechelen gevoerd.  De meeste leden kwamen in kampen terecht en/of werden gefusilleerd.

Na bijna 4 jaar gevangenschap zijn er slechts 37 teruggekeerd uit de concentratiekampen waarvan er nog eens 4 kort na hun bevrijding stierven.

Verzet tijdens WO II in de Rupelstreek

 

In Tisselt nodigde de koster, Marcel de Mol, Staf Vivijs uit voor een persoonlijk gesprek en stelde voor het doen en laten van de Duitsgezinde Vlamingen te noteren om na de oorlog deze collaborateurs te ontmaskeren. Na verdere contacten werd in augustus de verzetsgroep ‘De Zwarte Hand‘ geboren. Na een tijd waren er contacten en leden verspreid over heel Klein-Brabant en de Rupelstreek. In Brussel stonden ze in contact met Maria Moens om de nationale sluikbladen af te halen. In Puurs werd de 'V' van Victorie op de gevels gekalkt, om de mensen moed te geven en om de ‘zwarten‘ erop te wijzen dat de oorlog nog niet is afgelopen. Er werd gepoogd contact te leggen met Engeland via een geheime zender om informatie door te sturen i.v.m. de militaire activiteiten van de Duitsers.

 

Het liep echter mis..

 

De lijsten van de leden van De Zwarte Hand kwamen in het bezit van de Duitsers. Sommige leden van De Zwarte Hand gingen door hun jeugdig enthousiasme onvoorzichtig te werk en werden aldus opgemerkt door Duitsgezinden. Hierbij speelde ook het verraad door o.a. Puurse V.N.V-ers mee en werden er hierdoor een aantal leden aangehouden. De zware folteringen deden waarschijnlijk de meesten doorslaan. Massale aanhoudingen volgden. De lijdensweg voor de leden van De Zwarte Hand was begonnen. Door het beruchte 'Nacht Und Nebel(NN)-decreet' van de Duitsers  kwamen ze terecht in verscheidene concentratiekampen waarin de meeste onder hen omkwamen door ontbering, ziekte, foltering en onmenselijke arbeid.